Samenvatting deel 1

- De Titanium Uil - - Leesfragment: ivanne - - De serie - - Schrijversbezoek Bik - - Contact - - Gedichten - - toekomstroman samenvatting -

SAMENVATTING DEEL 1                                                                           SPOILER ALERT!

 

De wereld van Ivanne en Arvin

Het is het jaar 2040. Ivanne en haar jongere broer Arvin leven in een wereld waarin door nanotechnologie veel is veranderd. Met nanotechnologie worden stoffen en ook heel kleine machientjes gemaakt van deeltjes die wel 10.000 keer dunner zijn dan een menselijke haar. De organisatie De Titanium Uil gebruikt deze technologie om van alles te maken, van medicijnen die voor wonderbaarlijke genezing zorgen tot kunstmatige huisdieren – de zogenaamde rolohuisdieren – die niet van echt te onderscheiden zijn.

Ivanne heeft een rolorex (hond) die Rexie heet. Arvin heeft hem voorzien van verschillende upgrades, zoals de taalfunctie. De installaties zijn niet helemaal gelukt, waardoor Rexie zich ‘gestoord’ gedraagt en wartaal uitslaat.

Sommige rolofuncties zijn illegaal, vooral de functie die het mogelijk maakt dat een rolohuisdier contact met het intronnet legt. Men is bang dat de rolodieren daarmee het nanovirus kunnen verspreiden of dat ze te slim worden.

De Partij van de Vinders ondersteunt enthousiast alle nieuwe ontwikkelingen, maar de Partij van de Wachters, die al jaren aan de macht is, heeft grote bedenkingen en probeert de ontwikkelingen zo veel mogelijk tegen te werken.

 

Ivanne heeft last van astma vanwege het warmere en nattere klimaat, dat het westen van Nederland in een moeras heeft veranderd. Ook wordt ze geplaagd door vreemde dromen en slapeloosheid. Haar nanomedicijnen houden haar op de been.

De dromen van Ivanne gaan steeds over bedreigende situaties met een enorme uil. Heeft ze misschien ‘de Gave’? Kinderen met de Gave worden behandeld in de Spiegelkliniek en komen niet allemaal terug. Als klein kind al was Ivanne daar onderzocht, weliswaar zonder resultaat, maar het was een traumatische ervaring voor haar.

 

Arvin is een zorgeloos type die dol is op alle nieuwe technologie. Hij knutselt zelf allerlei handige apparaten in elkaar en het liefste zou hij zelf rechtstreeks in contact staan met het intronnet. Hij vraagt zich ook af of er ooit rolohumanen (mensen) zullen komen.

 

Wat vooraf ging…

De ouders van Ivanne en Arvin zijn archeologen en gaan naar Santorini, op zoek naar het verdwenen eiland Atlantis. Ivanne en Arvin gaan mee om vakantie te vieren. Op de luchthaven treffen ze Hanzi aan, een klasgenoot van Arvin, en zijn vader, de beroemde en rijke Professor Eingelmann uit Zwitserland. De Professor is de leider van de expeditie. Al snel blijkt dat hij ook in de directie van De Titanium Uil zit en een fanatiek lid van de Vinders is.

Op de luchthaven lopen geheimzinnige mannen rond met donkere pakken en zonnebrillen. Het zijn Ti-Boys van Staat en Veiligheid die voor de beveiliging zorgen en ook als personeel van de Professor optreden.

Op het eiland ontmoeten de kinderen Toya en Zud, haar stiefbroer. Dit stel zit hen tijdens de vakantie flink dwars. Als huisdier hebben zij een rolofelice (kat).

 

Santorini is een ondergelopen vulkaankrater. Het rotsachtige eiland ligt in een halve cirkel om de caldera, het kratermeer, met in het midden twee lava-eilandjes. De kinderen gaan naar een van de eilandjes, op zoek naar fossielen. In een ondergronds meertje ontdekken ze een glinsterende steen, die ze echter niet los krijgen. Zouden het diamanten zijn?

’s Nachts lijkt de aarde te schudden.

 

Ze gaan naar de Professor om gereedschap te lenen. Dan blijkt dat de Professor een kunstoog heeft. Ivanne vindt dat het op de ogen van de Ti-Boys lijkt en vertrouwt het niet. Hanzi vertelt dat zijn vader is geopereerd en last heeft van bijwerkingen.

’s Nachts blijkt dat de Professor slaapwandelt en met zichzelf in gesprek gaat. Daarna komt er blauw licht uit zijn kunstoog en treedt hij in contact met de Ti-Boys.

 

De volgende dag is er een aardbeving. Een dag later zal het gezelschap vertrekken. Arvin en Ivanne besluiten midden in de nacht terug te gaan naar het lava-eiland, om de diamanten uit het ondergrondse meer te halen. Zonder dat ze het weten, worden ze gevolgd door Toya en Zud.

Op het moment dat ze een diamant te pakken hebben, barst de vulkaan uit. Arvin en Ivanne komen midden in het natuurgeweld terecht en lijken reddeloos verloren tussen rook, rotsen en vuur. Ze raken elkaar kwijt, maar Arvin en Toya vinden Ivanne en Zud terug in de bergen van as en puin. Met behulp van Rexie weten ze ternauwernood het hoofdeiland te bereiken, waar gebouwen op instorten staan.

Als Arvin wordt bedolven onder puin, gaan Toya en Zud er vandoor met de diamant. Ze nemen Rexie ook mee. Ivanne blijft achter bij Arvin. Toya en Zud hopen dat Rexie hen kan redden, maar hij schrokt de diamant op en weet te ontsnappen. Hij vindt Ivanne en Arvin terug in een kelder onder het verwoeste land.

Arvin vindt daar een experimentele intronnet-upgrade, waarmee hij Rexie verbinding laat maken met het intronnet om zo de buitenwereld te alarmeren. Hierdoor kunnen de Professor en Hanzi hen alle vier redden met de steilstarter. Maar het contact met het intronnet is illegaal en blijkt niet zonder risico te zijn.

In het ziekenhuis van Kreta ondergaan Ivanne en Arvin, en Toya en Zud, nanotherapie tegen de levensbedreigende rookvergiftiging. De Professor, die begint te prevelen over nooit meer ziek en eeuwig leven, neemt de rolorex in beslag en laat de intronnetfunctie verwijderen. Arvins diamant verdwijnt ook.

Ondertussen krijgt Arvin een zwak voor Toya.

 

Uiteindelijk beseffen Ivanne en Arvin dat de Professor helemaal niet op zoek was naar Atlantis, maar naar diamant, samen met titanium een belangrijke grondstof voor De Titanium Uil. De boringen hebben de aardverschuivingen en de vulkaanuitbarsting veroorzaakt. Ook begrijpen ze dat zowel de Professor als de Ti-Boys in het geheim allang een verbinding met het intronnet hebben via hun kunstogen. Arvin vindt het een geweldige gedachte, maar Ivanne beseft dat het gevaarlijk is.

 

Het verhaal eindigt met een epiloog. Een bijzondere vrouw, Evolyne, is zeer verontrust over het rolohuisdier dat contact heeft gelegd met het intronnet. Ze geeft een man in een zilverkleurige jas opdracht het rolodier en de kinderen koste wat het kost te vinden. Hij is ze al snel op het spoor en stuurt een prachtige rolovlinder naar het ziekenhuis.

De vlinder wordt door Ivanne gevonden en vrijgelaten.